В периода 2-4 декември в Пловдив се проведе второто издание на състезанието по права на човека – Moot Court Competition, организирано в партньорство с Юридическия факултет и Студентски съвет на Пловдивския университет, Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ в гр.Пловдив, Административен съд – гр. Пловдив, Пловдивската адвокатска колегия, издателство „Сиела“ и издателство „Сиби“. Събитието сложи край на честването за 10-тия рожден ден на ELSA Пловдив.

Състезанието беше предназначено, както за студенти по право, така и за ученици, съобразено с нивото на техните знания в правната наука. Участие взеха ученици от гимназиалните курсове на различни училища в Пловидив, сред които Математическата гимназия, Търговската гимназия, гимназии с хуманитарен и езиков профил. Редом до тях участие взеха и студенти от юридическите факултети на Пловдивския и Софийския университет.

Състезанието се проведе в два поредни дни, като участниците бяха разделени в два потока и в отбори по двама. Те защитаваха позиции по подготвени специално за състезанието казуси с международен елемент. Съгласно регламента на състезанието всеки от отборите защитаваше позицията на ищец и тази на ответник по поставения казус. Първите два кръга се проведоха в сградата на Математическата гимназия в Пловдив. Етапите на състезанието бяха с елиминаторен характер. Към полуфиналите продължиха четири отбора от поток. Полуфиналите се състояха в Административен съд Пловдив. Класиралите се участници изложиха своите най-силни аргументи и се насладиха на преживяването и възможността да присъстват в съдебна зала и да встъпят в ролите на защитници.

Специални награди бяха връчени на победителите – студентите Линда Бонева и Габриела Иванова, както и учениците Божидара Божилова и Мартин Стратев. Награда от Адвокатска колегия Пловдив връчи нейният председател- адвокат Георги Баев.

Copyright © 1989 - ELSA Bulgaria.All Rights Reserved