Ресорите „Академични дейности” и „Семинари и конференции” организираха съвместно симулация на наказателен процес по случая „Чернобил“. Представеният казус беше заплетен от мистерия и силно заинтригува участниците.

С това събитие искахме да дадем възможност студентите да упражнят теоретичните си знания по наказателно право и процес. Нашите членове проведоха разпити на свидетели, вещи лица, подготовка по обвинението и имаха възможност да „усетят“ още много практически аспекти на наказателния процес.

Събитието се проведе в два дни в Огледалната зала на СУ. Участниците бяха разделени на две групи, всяка от които разпитваше свидетелите и вещите лица по делото. В ролята на свидетели и вещи лица влязоха практикуващи юристи (адвокати, прокурори и съдии).

Целта на групите бе на база на събраните данни по делото да посочат виновния за трагедията в Чернобил. Водещ на събитието бе преподавателят по наказателно право в Софийския университет доц. Ива Пушкарова. Тя въведе участниците в казуса и ги напътстваше в неговото решаване. След окончателните отговори на въпроса „Кой е виновен?“ от всяка група, доц. Пушкарова разтълкува случая и направи оценка на резултатите.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 1989 - ELSA Bulgaria.All Rights Reserved