И през 2022г. ЕЛСА България отбеляза подобаващо Деня на Европа! Организирахме специално за нашите членове състезание по дебати и лекция за дигиталното право в Европа.

На 7 май нашият лектор проф. Йорис Ван Хобокен изнесе в Аудитория 224 информативна лекция, която силно заинтригува студентите и предизвика оживени дискусии за отношението на дигиталното право и човешките права в съвременния свят. Темата на лекцията беше „Дигиталната трансформация“ и по-специално европейските регулации и реформи, свързани с баланса между развитието на технологиите в различни сфери от живота и зачитането на неотменните човешки права. Запис от лекцията можете да гледате ТУК.

По-късно започна първият кръг на състезанието по дебати, в който участие взеха 16 души. Участниците трябваше защитят своите тези по две от темите – „Интернет помага или пречи на хората да се информират и да взимат по-добри политически решения?“ и „Онлайн гласуването влияе ли на качеството на демокрацията?“. След всеки кръг от състезанието на отборите бе давана обратна връзка за представянето им и какво могат да подобрят в ораторството си.

По-късно започна първият кръг на състезанието по дебати, в който участие взеха 16 души. Форматът на дебатите бе Британски парламентарен (БП). Всеки говорител има 7 минути да предстви своите аргументи или да обори срещуположния говорител. По време на речите състезателите не могат да се прекъсват, но могат да задават въпроси, ако говорещият реши да приема такива.

Участниците трябваше защитят своите тези по две от темите – „Интернет помага или пречи на хората да се информират и да взимат по-добри политически решения?“ и „Онлайн гласуването влияе ли на качеството на демокрацията?“. След всеки дебат на отборите бе давана обратна връзка за представянето им и какво могат да подобрят в ораторството си.

За финалите на 9ти май два от отборите ни бяха класирани. Тандемите на Калина Стоянова и Стоян Николов срещу Виктория Барчинкова и Кристина Георгиева дебатираха в Аулата на Софийския униерситет „Св. Климент Охридски“ върху темата „Трябва ли създателите на изкуствен интелект да са отговорни за действията му, дори той да може сам да ръководи решенията си?“. След отличното представяне и на двата отбора журито излъчи Кристина и Виктория като победители в състезанието! Освен за най-добър отбор, награди бяха дадени и за „Най-добър говорител“ – Цочо Бошнаков, „Най-добър изгряващ отбор без опит“ – Мария Стефанова и Йоанна Ченалова и „Най-добър неопитен говорител!” – Кристина Георгиева! За всички отличени бяхме подготвили награди, предоставени от партньорите ни от издателство „Сиби“. Благодарим на всички, които взеха участие в състезанието по дебати! Надяваме се да сте научили нещо ново и полезно.

Партньори на събитието: Асоциация дебати България, Фондация „Право и интернет“, Фондация „Бест“, издателство „Сиби“. Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на Посолство на Нидерландия в България.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 1989 - ELSA Bulgaria.All Rights Reserved